Ziua Nationala a Independentei Greciei


Ziua Nationala a Independentei Greciei “Eleftheria i Thanatos” (Libertate sau moarte) este nu doar un motto, ci definitia exacta a spiritului poporului grec. 

Data de 25 martie aminteste despre lupta pentru independenta statului elen fata de Imperiul Otoman si face referire la Revolutia inceputa in martie 1821. Cu ocazia sarbatorii crestin ortodoxe de Buna Vestire, Episcopul Germanos din Patras a inaltat drapelul grecesc la manastirea Agia Lavras. Acest gest este considerat scanteia care a produs flacara marii revolutii care a dus, in final, la aparitia statului elen modern, liber de ocupatia straina. 

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la aceste evenimente, intr-o perioada dificila pentru intraga planeta. Lipsesc deci paradele fastuoase, petrecerile si numeroasele evenimente culturale desfasurate anual cu ocazia acestei sarbatori. Cu siguranta insa, nu lipseste spiritul liber al grecilor, claditori ai unei civilizatii antice care a ramas stalp si insipratie peste milenii pentru societatile democratice, creatori de arta nemuritoare. 

Grecia va ramane mereu pentru romani o destinatie de vacanta iubita pentru plajele magnifice, pentru multitudinea de vestigii istorice si muzee care iti hranesc setea de cunoastere, pentru asezamintele monahale in care iti poti regasi pacea interioara, pentru mancarea traditionala care iti rasfata papilele gustative de fiecare data, dar mai ales pentru caracterul unic al locuitorilor sai, gazde perfecte cu fiecare ocazie. 


La multi ani, Grecia! Multumim ca ne luminezi vacantale si ne insipiri zilnic!

SOURCE AND TAGS