Roma – cele mai importante 3 sfaturi pentru un city break reușit


Roma este clar orașul care nu poate lipsi din portofoliu de vizite ale călătorului experimentat. Asta pentru că Roma nu este doar o metropolă europeană, Roma este istorie milenară, Roma este urma tuturor popoarelor care au intrat în contact cu marele Imperiu Roman, Roma este vibrație și culoare, Roma este aromă și cântec.

Primul sfat pe care îl dau celor care vor să viziteze Roma? Purtați cea mai comodă pereche de încălțăminte pe care o aveți! Deși transportul în comun acoperă destul de bine orașul și obiectivele din jur (cu un plus pentru rețeaua de metrou-tren și un minus pentru autobuzele din afara centrului care nu prea respectă programul afișat), Roma este fabuloasă dacă mergi cât mai mult pe jos.
Și da, sigur că toată lumea vizitează Colosseum, Vatican, Forul Roman, Fontana di Trevi și Piazza del Popolo, dar adevăratele experiențe romane vin și din străzile mai puțin bătute de turițti, din micile biserici cochete din cartiere, din gelateriile artizanale nu tocmai centrale (am stat și 30 de minute la coadă pentru un deliciu de înghețată în zona San Giovani – coadă formată doar din localnici, turiștii nu prea vin până acolo), și din feliile de pizza vândute în localuri în care nu se vorbește limba engleză. De aici derivă și al doilea sfat important: să nu mănânci neapărat în zonele ticsite de turiști, de obicei preparatele sunt adaptate gusturilor internaționale, nu au savoarea specifică Italiei. 
Un al treilea sfat foarte important ar fi să vizitezi obiectivele principale cu ghid profesionist. Am fost de doua ori la Roma, prima dată am văzut totul singură, a doua oară am apelat la serviciile unor profesioniști (români acreditați ca ghizi acolo) și nu am regretat. Am văzut lucuri pe care prima dată le-am ratat (pentru că nu știam că sunt acolo, efectiv) și am reușit să eficientizez mult timpul (ghizii știu exact cum să facă planul astfel încât să pierzi cât mai puțin timp la cozi). Foarte important de menționat aici este să rezervi din timp un ghid bun, la fața locului pot fi și mulți șarlatani (Piticescu Tour colaborează cu ghizi locali profesioniști și vă poate înduma către ei).




SOURCE AND TAGS