Dresda - orasul renascut din cenusa


Dresda – orașul renăscut din cenușă 

Situat aproape de granița cu Republica Cehă, orașul saxon Dresda este astăzi unul dintre cele mai vizitate orașe din Germania. Supranumit “Florența de pe Elba”, Dresda a fost încă din secolul 17 un oraș al renașterii culturale, un loc boem, perfect pentru visare și dezvoltare a creativității. 
Momentul care va marca însă pentru totdeauna istoria orașului este noaptea de 13 spre 14 februarie 1945. Deși soarta celui de al doilea război mondial era deja tranșată, aliații lansau atunci cel mai devastator raid aerian asupra teritoriului german. În doar 3 ore, tot ce s-a clădit timp de câteva secole a fost pus la pământ. Se aproximează că 25.000 de civili au pierit tot atunci, în controversata operațiune militară. Frumusețea de odinoară clădită de domnii Saxoniei a fost redusă la un morman de cărămizi arse, cenușă și moarte. Se spune că fllăcările care au cuprins orașul erau vizibile de la peste 300 km depărtare. 
Până în 1990, la reunificarea Germaniei, orașul a rămas practic în ruină. Apoi a apărut ambițiosul plan de reconstrucție a orașului. S-au folosit fotografii vechi, arhive, până și materialele recuperate din vechile clădiri distruse. Dresda de astăzi, desi un oraș reconstruit recent, redă pe deplin farmecul secolului 19. Ceea ce te impresionează cel mai mult rămân elementele vechi ale clădirilor, care poartă urmele flăcărilor din februarie 1945, altercate între cărămizile noi. Ajuns în fața Catedralei Frauenkirche, nu poți să nu te emoționezi la auzul clopotelor care fac să răsune tot orașul. Pe acoperișul Catertalei tronează acum o cruce masivă dăruită de Marea Britanie, în semn de regret pentru cele petrecute în finalul celui de al doilea război mondial. 
Dresda nu este un oraș, este o stare, este viață recreată din cenușă. Dresda nu își uită și nu își ascunde trecutul dureros, ci îl ia, cărămidă cu cărămidă, și îl transformă în prezent glorios. 
Merită din plin să petreci 2-3 zile în orașul saxon, să descoperi biuteriile din muzee, să stai la picnic pe malurile Elbei, să te pierzi pe străzile pline de farmec și să te încarci cu speranță, deoarece aici, mai mult ca oriunde, simți că poți să te ridici din nou, indiferent de obstacolele care apar.

SOURCE AND TAGS